Bolingo, Broeders, Vidts en Sisk testen woensdag olympische vorm in Luik

Golazo
Golazo

De 22ste editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège verwelkomt woensdag vier Belgische topatleten die komende zomer willen schitteren op de Olympische Spelen: Cynthia Bolingo, Ben Broeders, Noor Vidts en Pieter Sisk. Belgen die in tegenstelling tot dit kwartet nog niet geplaatst zijn voor Parijs krijgen woensdag in de Province Naimette Arena de uitgelezen kans om met de vocale ondersteuning van het thuispubliek een ultieme gooi te doen naar een olympisch ticket.

Cynthia Bolingo zal op de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège de 300 meter lopen. Ze doet op deze eerder ongebruikelijke afstand een aanval op haar eigen Belgisch record, dat sinds augustus 2022 op 36.47 staat. In Parijs zien we Bolingo uiteraard aan het werk op de 400 meter, de afstand waarop ze vorig jaar vijfde werd op het WK. Helena Ponette, Bolingo’s collega bij de Belgian Cheetahs, staat in Luik ook aan de start van de 300 meter.

Ook op de 600 meter bij de mannen hangt er mogelijk een Belgisch record in de lucht. Zowel Pieter Sisk als Eliott Crestan hebben het in hun mars om de 1:15.35 van Joeri Jansen uit 2002 van de tabellen te vegen. Sisk heeft een olympisch ticket voor de 800 meter op zak, Crestan was dit voorjaar op het WK indoor goed voor brons op de 800 meter. Sisk en Crestan zullen het woensdag opnemen tegen onder andere de Keniaan Ferguson Rotich, de vice-olympische kampioen op de 800 meter van Tokio.

Zevenkampster Noor Vidts veroverde op het voorbije EK atletiek in Rome brons. Op de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège komt ze in actie op de 100 meter horden, één van de drie nummers waarop ze in Rome een persoonlijk record neerzette. Ook hordespecialiste Anne Zagré, die nog niet geplaatst is voor de Olympische Spelen, staat woensdag aan de start.

Ben Broeders behoort al jaren tot de wereldtop in het polsstokspringen en mikt in Parijs op een finaleplaats. In de Province Naimette Arena wil hij woensdagavond zijn olympische vorm aanscherpen. De Duitser Raphael Holzdeppe, de wereldkampioen van 2013, wordt één van zijn tegenstanders.

Hoogspringer Thomas Carmoy, die op het EK in Rome net naast de medailles greep, probeert woensdag in Luik de olympische limiet te halen. Idem voor Ismael Debjani en Thomas Vanoppen op de 1500 meter. Andere Belgen om in het oog te houden zijn onder andere Rani Rosius (100 meter), Julien Watrin (110 meter horden), Mimoun Abdoul Wahab (400 meter horden) en Annelies Nijssen, Rani Baillievier en Vanessa Scaunet (800 meter).

Internationale toppers die hun opwachting maken in Luik, naast Ferguson Rotich en Raphael Holzdeppe, zijn onder andere de Keniaan Conseslus Kipruto (olympische kampioen op de 3000 meter steeple van Rio 2016) en de Bahreinse Winfred Yavi (de regerende wereldkampioene op de 3000 meter steeple), die woensdag in Luik de 5000 meter zal lopen. Ook Marta Alemayo is een naam om naar uit te kijken in die race. Dit Ethiopische supertalent is nog maar 16 en werd in maart wereldkampioene veldlopen bij de U20.

Tickets zijn tot en met dinsdag 18 juni gratis te downloaden via deze website of zijn op woensdag 19 juni vanaf 17u te koop aan 10 euro per stuk aan de hoofdingang van de Province Naimette Arena.

Deel dit bericht