Wereldrecord voor Carabin, BR voor Crestan en meetingrecord voor Alemayo en Magnusson

DP2_0482

De 22ste editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège vond woensdag onder (wonderbaarlijk) gunstige weersomstandigheden plaats. Wheeler Maxime Carabin zette meteen de toon door een nieuw wereldrecord op de 100 meter te vestigen. Luik was ook getuige van de emotionele terugkeer van Julien Watrin en een nieuw Belgisch record op de 600 meter door Eliott Crestan. De jonge Ethiopische Marta Alemayo verbrijzelde het meetingrecord op de 5000 meter en Leo Magnusson liep een MR op de 3000 meter steeple.

Ere wie ere toekomt: Maxime Carabin, regerend drievoudig wereldkampioen para-atletiek, opende de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège op de mooist mogelijke manier.

Begin deze maand pakte Carabin op het WK in het Japanse Kobe goud op de 100, 400 en 1500 meter in de T52-categorie en in de Province Naimette Arena toonde hij de toeschouwers dat hij nog altijd in blakende conditie verkeert. En dat is een understatement. ‘Super Maxime’ legde de 100 meter af in een nieuw wereldrecord van 16.18. “Niets mooier om dit voor eigen publiek te kunnen doen”, reageerde de Luikse wheeler.

Op de 110 meter horden was er de emotionele comeback van Julien Watrin (herstellende van kanker), die met 13.87 als vijfde eindigde. De race werd gewonnen door de Duitser Tim Eikermann in 13.49, voor onze landgenoot Nolan Vancauwemberghe, die in uitstekende vorm verkeert en derde werd met 13.68.

Zonder zevenkampster Noor Vidts, bronzenmedaillewinnares op het EK in Rome, won de Duitse Marlene Meier de 100 meter horden als last-minute deelnemer met een nieuw persoonlijk record onder de 13 seconden (12.96). Anne Zagré werd derde in 13.28.

Op de 100 meter vlak moest Rani Rosius (11.33) de duimen leggen tegen Patrizia Vanderwerken. De Luxemburgse, die net naast het podium eindigde op de EK in Rome, won in Luik met een tijd van 11.11.

Florent Mabille, reserveloper bij de gouden Belgian Tornados in Rome, behaalde een mooie tweede plaats op de 400 meter in Luik in 45.83, net achter de Nederlandse winnaar Jonas Phijffers, die een nieuw persoonlijk record vestigde met 45.72. Op de 400 meter horden behaalde een andere Belg, Mimoun Abdoul Wahab, een mooie overwinning in 50.02.

Op de enigszins ongebruikelijke 300 meter ging de zege naar de Britse Nicole Yeargin (36.76), voor Helena Ponette (37.16) en Cynthia Bolingo (37.33).

Eliott Crestan, bronzenmedaillewinnaar op de 800 meter tijdens de WK indoor dit voorjaar, waagde zich aan de eveneens ongebruikelijke 600 meter. En hoe! De man uit Namen vestigde een nieuw Belgisch record in 1:14.47 (het vorige record van 1:15.35 van Joeri Jansen dateerde uit 2002). Crestan versloeg Pieter Sisk, die met 1:15.19 ook onder de tijd van Jansen bleef. De Keniaan Ferguson Rotich, zilverenmedaillewinnaar op de 800 meter tijdens de Olympische Spelen in Tokio, eindigde als vierde.

Crestan, de nieuwe Belgische recordhouder, heeft nu ook de beste Europese jaartijd in handen en was bijzonder gelukkig na afloop. “Al zo lang jaag ik dit Belgisch record na. Elke keer had ik te maken met blessures. Vanavond viel alles samen: het weer, het publiek, een geweldige sfeer.”

Bij de springnummers was Thomas Carmoy de enige atleet die nog in de wedstrijd was na het overschrijden van 2m21. Vervolgens probeerde hij het meetingrecord te verbeteren, maar hij slaagde er niet in om over 2m27 te wippen, ondanks de aanmoedigingen van het hele stadion.

Het polsstokspringen werd gedomineerd door Ben Broeders, die mikt op een finaleplaats op de Olympische Spelen in Parijs. Broeders was de laatste overblijver op 5m66. De Oekraïner Vladislav Malykhin werd tweede met 5m56. Broeders’ drie pogingen om over 5m86 te springen, wat een nieuw Belgisch record zou zijn, waren niet succesvol.

De Province Naimette Arena daverde opnieuw tijdens de 5000 meter voor vrouwen. De jonge Ethiopische Marta Alemayo, amper 16 jaar oud, leverde een schitterende prestatie. De wereldkampioene veldlopen U20 zette een tijd neer van 14:39.61, waarmee ze zowel haar persoonlijke record als het meetingrecord met bijna 20 seconden verbeterde! Net als de meeting zelf lijkt Marta Alemayo een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan.

Tot slot leverde ook de 3000 meter steeple voor mannen een nieuw meetingrecord op. Dit record is nu in handen van de Zweed Leo Magnusson met een tijd van 8:21.74. Een prachtige afsluiter van een mooie atletiekavond!

Deel dit bericht