Nafi Thiam en Caster Semenya hebben hun deelname bevestigd!

thiam1806
De 19de Meeting International d'Athlétisme de la Province de Liège kan uitpakken met een deelnemersveld om trots op te zijn. Op minder dan een maand voor de start van de Olympische Spelen in Tokio is het voor onder andere Nafi Thiam, Elise Vanderelst, Elliot Crestan en Ben Broeders de ideale gelegenheid om de puntjes op de i te zetten. Ook tweevoudig olympisch kampioene Caster Semenya tekent present in Luik.

Twee jaar na de 18de editie – door de coronapandemie kon de grootste atletiekmeeting van Wallonië vorig jaar niet doorgaan – staat op woensdag 30 juni in het Stade de Naimette-Xhovémont in Luik de 19de editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège op het programma.

Nafi Thiam wordt zonder meer een van dé blikvangers van de meeting. De olympische kampioene op de zevenkamp zal in Luik deelnemen aan de 100 meter horden. Ze neemt het daarin op tegen onder andere Anne Zagré, die 12.84 moet lopen om een rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen in de wacht te slepen. Via haar plaats op de wereldranglijst maakt Belgiës beste hordeloopster sowieso ook nog een grote kans op een ticket voor Tokio. Hoogspringer Thomas Carmoy verkeert in dezelfde situatie. Hij moet over 2m33 voor een rechtstreeks olympisch ticket.

Elise Vanderelst, Elliot Crestan en Ben Broeders mogen net als Thiam wel al op beide oren slapen wat Tokio betreft. In Luik komen ze ontspannen aan de start en zullen ze zich meten met internationale toppers. Op de 800 meter krijgt Vanderelst (die op de Olympische Spelen aan de 1500 meter zal deelnemen; nvdr) concurrentie van de Keniaanse Mary Moraa en Noelie Yarigo uit Benin. Crestan zal op de 800 meter bij de mannen de strijd aanbinden met de Keniaan Collins Kipruto en Broeders mag in het polsstokspringen weerwerk verwachten van de Nederlander Menno Vloon.

Met Caster Semenya komt er naast Nafi Thiam nog een tweede olympische kampioene naar de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège. Een tweevoudige olympische kampioene zelfs. De 30-jarige Zuid-Afrikaanse is de goudenmedaillewinnares op de 800 meter van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016. In Tokio wil Semenya deelnemen aan de 5000 meter, maar daarvoor moet ze in Luik sneller dan 15’10″00 lopen. Francine Niyonsaba, vice-olympische kampioene op de 800 meter in Rio, tekent ook present in Luik. De 28-jarige Burundese maakte net als Semenya de switch naar de 5000 meter, maar is wel al verzekerd van een ticket voor Tokio.

Katty Firquet: ‘Kwalitatief en hoogstaand evenement’

“Op 30 juni zal het Stade de Naimette-Xhovémont opnieuw op zijn grondvesten daveren op het ritme van de prestaties van al deze internationale en nationale topatleten”, zegt Katty Firquet, gedeputeerde voor Sport, ondervoorzitter van de deputatie van de provincie Luik. “Ondanks de coronapandemie stellen we alles in het werk om opnieuw een kwalitatief hoogstaand evenement aan te bieden. De provincie Luik is trots te kunnen aankondigen dat de 20ste verjaardag volgend jaar zal samenvallen met de inhuldiging van een volledig vernieuwd stadion: piste, tribunes, grasveld. Het lijdt geen twijfel dat deze nieuwe, toekomstige infrastructuur van topkwaliteit voor nóg meer topprestaties zal zorgen.”

Live op tv

Omdat de coronapandemie nog niet volledig achter ons ligt, zullen er voor de komende editie geen toegangstickets gedownload kunnen worden. Het zal voor de atletiekfans dus niet mogelijk zijn om op 30 juni aanstaande de meeting in het stadion bij te wonen. Enkel de jongeren die meedoen in het voorprogramma kunnen in het stadion de meeting volgen, samen met één begeleidende ouder. Iedereen kan de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège wel live en integraal volgen via de RTBF (op het kanaal van Tipik van 19u30 tot 21u30) en via de regionale Luikse zender RTC Liège.

Deel dit bericht