Uitkijken naar Zuid-Afrikaanse sprintsensatie en Belgische topduels

beringszagre1507
Clarence Munyai. Onthoud die naam, want de Zuid-Afrikaan wordt een grote toekomst voorspeld op de sprint. Woensdag is de 21-jarige Munyai één van de blikvangers op de 18de Meeting International d'Athlétisme de la Province de Liège. Van Belgische zijde is het uitkijken naar topduels tussen Ben Broeders en Arnaud Art in het polsstokspringen en Anne Zagré en Eline Berings op de 100 meter horden.

Met een fenomenale tijd van 19.69 kwam Clarence Munyai vorig jaar de top-10 van snelste 200 meter-lopers aller tijden binnen en dat op amper 20-jarige leeftijd. Als nieuwe Zuid-Afrikaanse recordhouder onttroonde hij zomaar eventjes Wayde Van Niekerk, de olympische kampioen en wereldrecordhouder op de 400 meter en voorwaar ook geen pannenkoek op de 200 meter. Munyai, die een identieke tweelingbroer heeft, is met een chrono van 31.61 ook wereldrecordhouder bij de junioren op de 300 meter, de afstand die hij woensdag ook in Luik zal lopen.

“Het is de eerste keer dat ik naar België kom. Ik vind het geweldig”, aldus de Zuid-Afrikaanse sprinter, die twee wedstrijden in ons land zal betwisten. “Woensdag op de 300 meter in Luik hoop ik het meetingrecord te verbeteren en zaterdag (op de 200 meter op de KBC Nacht in Heusden, nvdr) hoop ik mijn beste seizoenstijd aan te scherpen.”

BROEDERS – ART

De Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège is traditioneel ook een meeting die in het teken van de grote kampioenschappen staat. Een topprestatie in het gezellige Stade de Naimette-Xhovémont kan de atleten op weg zetten naar het WK in Doha (27 september – 6 oktober 2019) en de Olympische Spelen in Tokio (24 juli – 9 augustus 2020).

In het polsstokspringen is Ben Broeders al een tijdje verzekerd van een WK-ticket, voor een olympisch ticket moet hij over 5m80 wippen. Wie weet lukt dat woensdag in Luik, want de Leuvenaar is in topvorm. Twee weken geleden sprong hij in het Duitse Hof over 5m76, een verbetering van het Belgisch record van Arnaud Art met liefst 4 cm. Kan Broeders, die vorige week vrijdag knap brons veroverde op de Universiade in Napels, er in Luik nog eens 4 cm bij doen? Art tekent woensdag ook present in de Vurige Stede en moet over 5m71 wippen om net als Broeders naar het WK te mogen. De twee Belgische toppers worden uitgedaagd door de Duitser Malte Mohr, die tweevoudg vicewereldkampioen indoor is een een PR heeft van 5m91.

Ben Broeders: “Het motiveert me wanneer ik samen met Arnaud Art in een wedstrijd zit. Toen ik klein was deed mijn broer geregeld wedstrijden met Arnaud. Ik zag hem fantastische sprongen doen. Omdat ik klein was, was ik lang zo goed niet. Het is heel fijn om nu samen te kunnen springen. Bovendien is hij één van mijn beste vrienden. Ik hoop op een geweldige sfeer woensdag… en ja, natuurlijk ook op geweldige presaties.”

BERINGS – ZAGRÉ

Ook op de 100 meter horden krijgen we een interessant Belgisch topduel, tussen Anne Zagré en Eline Berings. De Oost-Vlaamse maakt haar rentree na blessureleed en moet 12.98 lopen om naar Doha te mogen. Zagré heeft haar WK-ticket al beet. Ook de Brusselse heeft al heel wat blessureleed achter de rug, maar heeft de goede vorm net op tijd opnieuw te pakken. Eind vorige maand dook ze op een meeting in Zwitserland met 12.96 twee honderdsten onder de WK-limiet. Voor de Olympische Spelen in Tokio is 12.84 nodig. Absoluut geen onhaalbare opdracht voor beide Belgische toppers, want het persoonlijk record van Berings bedraagt 12.72 en dat van Zagré 12.71, wat tevens het Belgisch record is. Onze landgenoten kunnen in Luik voortgestuwd worden door de Oostenrijkse Beate Schrott, die een PR heeft van 12.82.

NOG MEER BELGEN EN INTERNATIONALE TOPPERS

Andere Belgische vrouwen om naar uit te kijken op de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège zijn Elise Vanderelst op de 800 meter en Hanne Maudens in het verspringen. Kan Maudens, die een PR van 6m51 heeft, in de buurt komen van het Belgisch record van 6m67 dat Nafi Thiam enkele weken geleden in Talence vestigde? Maudens is alleszins in goede doen, want vorige vrijdag pakte ze nog brons op de zevenkamp op het EK U23 in het Zweedse Gävle. Ook Vanderelst is sterk bezig, want zij liep in Zweden naar zilver op de 1500 meter. Belgische mannen die woensdag in actie komen in Luik zijn Gaylord Kuba Di-Vita op de 100 meter, Aurèle Vandeputte op de 800 meter en Romain Nicodème op de 400 meter horden.

Enkele internationale atleten die we graag nog uitlichten zijn Michelle-Lee Ahye, Desiree Henry, Levern Spencer en Svetlana Radzivil. Die eerste twee komen uit op de 100 meter, de laatste twee in het hoogspringen. Zowel de Oezbeekse Radzivil als Spencer, een atlete van het Caribische eiland Saint Lucia, zijn olympische finalistes en hebben een PR van 1m98 achter hun naam staan. Dat belooft een hoogstaand duel te worden! En hetzelfde kunnen we zeggen van de 100 meter. Michelle-Lee Ahye, uit Trinidad & Tabago, was op de Olympische Spelen van Rio finaliste op de 100 en 200 meter en heeft een PR van 10.82. Desiree Henry is vicewereldkampioene op de 4×100 meter met het Britse team en heeft een beste tijd van 11.06.

GRATIS TOEGANG

Het Stade de Naimette-Xhovémont zal woensdag opnieuw gezellig vollopen. Meer dan 2000 atletiekfans hebben hun aanwezigheid al bevestigd door een ticket te downloaden via de meetingwebsite. Maar het is nog niet te laat. Een gratis ticket downloaden kan nog tot en met dinsdag 16 juli om 23u59. Woensdag zijn er ook nog tickets te koop aan de hoofdingang van het stadion. En wie er dit jaar niet kan bij zijn hoeft niet te treuren, want de provincie Luik en organisator Golazo hebben onlangs hun samenwerking verlengd tot 2024. Bovendien zal er volgend jaar, bij de 19de editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège, een gloednieuwe piste liggen. Er liggen mooie (en snelle) tijden in het verschiet!

Deel dit bericht