Zagré, Thiam en Kevin Borlée pakken zege in Luik

zagre
De 20ste editie van de Meeting International d'Athlétisme de la Province de Liège vond woensdagavond plaats in een zomerse hitte. De toeschouwers in de Provincie Naimette Arena zagen zeges van onder andere Anne Zagré, Nafi Thiam en Kevin Borlée.

De meeting begon met de 100 meter horden voor vrouwen. Bij afwezigheid van Nafi Thiam – die met vermoeide BK-benen verstek liet gaan – was het Anne Zagré die voor de show en de eerste Belgische overwinning van de avond zorgde. Ze won in 13.09 met een licht ongunstige wind (-0,2 m/s), voor de Duitse Marlene Meier (13,49) en de Japanse Tamaoki Nanako (13,55).

Nafi Thiam stelde iedereen echter gerust en kreeg later op de avond een ovatie van heel het stadion. Ze nam haar momentum op de nieuwe baan van de Provincie Naimette Arena om de hoogspringwedstrijd te winnen met een sprong over 1m91. Thiam haalde het voor de Estse Elisabeth Pihela (1m86). Claire Orcel eindigde als vierde (1m81).

Ook bemoedigend, de tweede plaats van Robin Vanderbemden op de 200 meter (20,83) achter de Kameroener Emmanuel Eseme, winnaar in 20,62 Vanderbemden schreef later samen met Jordan Paquot, Simon Verherstraeten en Kobe Vleminckx de 4×100 meter op zijn naam in 39,48. De Belgian Falcons proberen deze zomer dichter bij de Europese top-16 te komen.

Op de 400 meter zou vast één van de drie Borlées winnen en zo geschiedde ook. Kevin (46.10) haalde het uiteindelijk voor Dylan (46.18). De Nederlander Pim Van Bakel legde beslag op de derde plaats. Jonathan Borlée was de pechvogel van de avond en blesseerde zich aan de hamstrings, na 350 meter staakte hij de strijd. Verder onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de ernst van de blessure.

Bij de vrouwen trok de Zuid-Afrikaanse Miranda Coetzee (52.07), Afrikaans kampioene, aan het langste eind in de baanronde. Onze landgenote Helena Ponette finishte in een zeer bemoedigende tijd van 52.25 als tweede in haar eerste zomerrace van het seizoen.

Op de 110 meter horden triomfeerde de Brit Miguel Perera met 13.64, een tijd die dicht bij zijn persoonlijk record ligt. Onze landgenoot Nolan Vancauwemberghe verbeterde zijn persoonlijk record met 11 honderdsten tot 13.85, goed voor een vijfde plaats.

Op de 100 meter bij de vrouwen moest Rani Rosius, genoegen nemen met de tweede plaats. Ze eindigde twee honderdsten achter de Luxemburgse Patrizia Vanderweken (11.44). 

Op de 600 meter moest Eliott Crestan vrede nemen met de vijfde plaats in een race die werd opgeschrikt door een val van drie atleten, gelukkig zonder erg. De race werd gewonnen door de Australiër Peter Bol in 1:16.04 voor de Keniaan Cornelius Tuwei (1:16.64).

Oekraïense dubbelslag in het hoogspringen

In de hoogspringwedstrijd bij de mannen was er een derde plaats voor Thomas Carmoy (2m23). De Oekraïner Andrey Protsenko, die een persoonlijk record van 2m40 heeft, haalde het in Luik met 2m26 voor zijn landgenoot Oleh Doroshchuk.

In het polsstokhoogspringen was het Nederland boven met Rutger Koppelaar. De ‘Vliegende Hollander’ triomfeerde met 5m61. Arnaud Art werd tweede met 5m41.

Deel dit bericht