Belgian Falcons jagen op WK-ticket 4×100 m

belgian falcons pictured after the men 4x100m relay heat on the ninth day of the Athletics European Championships, at Munich 2022, Germany, on Friday 19 August 2022. The second edition of the European Championships takes place from 11 to 22 August and features nine sports. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE
belgian falcons pictured after the men 4x100m relay heat on the ninth day of the Athletics European Championships, at Munich 2022, Germany, on Friday 19 August 2022. The second edition of the European Championships takes place from 11 to 22 August and features nine sports. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Mogen de Belgian Falcons (4×100 m mannen) volgende maand naar het WK in Boedapest? Op woensdag 12 juli zetten ze in de 21e editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège hun jacht op het felbegeerde WK-ticket verder. Pieter Sisk en Camille Laus doen in Luik een aanval op het 21 jaar oude Belgische record op de 600 meter.

De Belgian Falcons staan op dit moment 18e op de wereldranglijst. Op het WK in Boedapest (19 tot 27 augustus) mogen alleen de beste zestien landen deelnemen. Wil de 4×100 m estafetteploeg bij de mannen straks mee naar Hongarije, dan moet het voor 31 juli nog minstens twee plaatsen stijgen.

Op de 21e editie van de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège doen de Falcons een gooi naar het felbegeerde WK-ticket. Om zich te kwalificeren moeten ze onder de 38”50 lopen. De huidige besttijd van de Falcons bedraagt 38”73, een tijd die ze vorig jaar op het EK in München liepen. Team 1 in Luik bestaat uit Jordan Paquot, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Valentijn Hoornaert. De slotloper van thuisclub RFCL zorgt ongetwijfeld voor wat extra steun van het publiek. Voor Team 2 komen Raphael Kapenda, Ward Merckx, Amine Kasmi en Wolf Belien in actie.

“We hebben voor twee ploegen gekozen om het volledige team te motiveren en wat extra concurrentie te bieden”, licht coach Lieve Van Mechelen de selectie van de Falcons toe. “Als ze zich willen plaatsen, moeten ze Spanje verslaan. Dat wordt een stevige strijd, maar het is mogelijk. Ze moeten gewoon alles geven en niet twijfelen bij de stokwissels. Take every chance, drop every fear.”

Ook Kenia en Spanje zullen zich mengen in de strijd om de WK-tickets. Kenia, dat met wereldtopper Ferdinand Omanyala aan de start verschijnt, is met een voorlopige 12e plaats zo goed als zeker van deelname. Spanje staat momenteel 20e.

Dubbele recordpoging op 600 meter

Op één avond twee Belgische records op hetzelfde nummer? Het zou zomaar kunnen. In de zomer van 2002 liepen Joeri Jansen (1’15”35) en Sandra Stals (1’25”91) in Luik naar het BR op de 600 meter. Woensdag hopen Pieter Sisk – Eliott Crestan moet na een blessure forfait geven – en Camille Laus in hun voetsporen te treden. De aanwezigheid van de Keniaan Ferguson Rotich, zilver op de 800 meter op de Olympische Spelen van Tokio, zal bij Sisk hopelijk voor een extra boost zorgen.

Ook regerend olympisch en wereldkampioene meerkamp Nafi Thiam zakt woensdag naar Luik af voor het verspringen. In het hoogspringen bij de mannen tekent de Oekraïense ex-wereldkampioen Bohdan Bondarenko present. Ben Broeders hoopt in het polsstokspringen zijn sterke prestatie op de Wanda Diamond League in Stockholm (5m72) te bevestigen.

Andere Belgen die hun opwachting zullen maken op de 21ste Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège zijn onder andere Nolan Vancauwemberghe (110 meter horden), Cynthia Bolingo (400 m), Robin Vanderbemden (400 m), RFCL-atleet François Graillet (110 meter horden), Pieter-Jan Hannes (3000 meter steeple) en Rémi Schyns (3000 meter steeple). Ook Luikenaar en paralympisch topper Roger Habsch mag niet ontbreken in de Province Naimette Arena. Habsch start als topfavoriet in de 100 meter voor wheelers.

Tickets zijn tot en met dinsdag 11 juli gratis te downloaden via de website of zijn op woensdag 12 juli vanaf 16u te koop aan 10 euro per stuk aan de hoofdingang van de Province Naimette Arena

Deel dit bericht